Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Krigsmuseet i Hanoi

Email Udskriv PDF

 

 
Krigsmuseet i Hanoi viser Vietnams vigtigste sejre. Krigene der især lægges vægt på er sejren over kineserne i Bach Dang, franskmøndene i Dien Bien Phu og Den amerikanske krig / Vietnamkrigen.
  
 

Museet ligger på det gamle citadels område. Det er der magten idag er placeret, rundt omkring Ho Chi Minhs Mausoleum. Bag museet er der stadig kaserner og ministerier. Det er herfra regerings magt udøves.

Museets udstillinger stråler at vietnamesernes stolthed over at de har kunnet forsvarer deres land mod store fremmede magter.

Turen rundt i Museet starter for mere end 100 år siden hvor landet Vietnam starter sin dannelse. Helt afgørende for vietnamesernes nationalitetsfølelse er slaget ved Bach Dang, hvor den kinesiske flåde blev udslettet.

Kampen mod den franske kolonimagt og specielt detendelige franske nederlag i Dien Bien Phu har en stor afdeling med et diorama med video der forklarer vietnamesernes snill og umådelige heltemod der førte til at Frankrig opgav Indokina.

  
 

Størstedelen af museet omhandler Den amerikanske Krig. Det moderne Vietnam og ikke mindst kommunistpartiet lægger stor vægt på de værdier der blev skabt under den fælles kamp mod amerikanerne.

På museet vises mange af de væben amerikanerne anvendte. Der står blandt andet en helikopter og en del bomber som for især vi vestlige TV tilskuere under krigen blev synonymet med den daglige TV Avis' beretninger fra Vietnam.

Under et af mine besøg på museet mødte jeg et par veteraner. Dety stillede sig meget gerne op for at udtrykke deres stolthed over at have tjent Vietnam og kæmpet for Vietnams uafhængighed.

I det største rum står den kampvogn der blev synomymet på Nordvietnams sejr over Sydvietnam den 30. april 1975. Alle husker billedet af kampvognen der bryder igennem porten til paladset i Saigon og dermed endelig bringer krigen til ophør.

 

  
  
 

Indenfor i museet er der udstillinger der viser hvordan materiellet blev fragtet sud på til slagmarkerne ofte mere end 100 kilometer væk. Der vlev anvendt alle midler for at bekæmpe den teknologisk udviklede fjende.

Der blev anvendt cykler der kunne fragte flere hundrede kilo ca 30 kilometer om dagen og 50 kilometer om natten af den lange Ho Chi Minh Sti.

  
 

Ikke langt fra museet ligger der i en lille så resterne af en B52 bombemaskine. Den blev skudt ned under de massive bombninger af Nord Vietnam i december 1972. Det var under afslutningerne på fredsforhandlimgerni i Paris at amerikanerne indledte et bombardement af Hanoi. Bombardementet kulminerede i juledagene 1972.

Der blev skudt flere B52 bombemaskiner, jagerbombere og kampjagere ned.

Den lille sø er svær at finde, med nemmest er det af følge  Đuông Hoáng Thám. Ved en vej der fører ned i de små gader er der et lille slidt blåt skilt med en tekst hvor B52 han findes. Fortsæt ned i den lille gade og efter lige ud ca. 200 meter. Pludselig er der to små søer omgivet af nydelige huse. I den ene sø ligger resterne af en B52 maskine og der er en mindetavle der fortæller om slaget.

  

Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also:
Newer news items: