Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Teglværk ved Vinh Long

Email Udskriv PDF

 

 
Tæt ved Vinh Long ligger der en række teglværker. De ligger ned til Mekong floden. Teglværkerne kan ses på lang afstand og er meget karakteristiske med deres kuppelformede ovne. Vi kom til teglværkerne med en lille flodbåd. Vi besøgte et af teglværkerne under Tet i 2009.
 
 
 
 
 
 
Teglværket producerer små hulblokke til konstruktion af murværk, gulvfliser, potter og terracottafigurer. Produkterne er af høj kvalitet men formentlig ikke frostbestandige. Midt i værket var der et lille kontor og et fint showroom hvor de vigtigste produkter er fint udstillet.

Råmaterialet er leren fra floden. Mekong deltaet har en virkelig god ler der er rødbrændende.

Jeg så ikke lerbehandlingsanlægget, men formgivningen var meget spinkle og simple ekstrudere.

Tagsten presses efterfølgende i en hydraulisk presse.  Der produceres en del rygningssten. De anvendes på huse hvor resten af taget er palmeblade.

Potter og figurer støbes i gipsforme. Potterne er meget store op til 75 cm i diameter og mindst lige så høje. Terracottafigurene er i mange tilfælde efterbearbejdet og meget detaljerede. En række produkter har udskårne huller. Det er for eksempel lamper og udluftningshætter.

Tørringen foregår i åbne lader. Der er rigtig mange tørrelader og der er ingen begrænsninger for tørringshastigheden. Det må være en ler der er let at arbejde med. Der er mindst 4000m2 under tag.

Produkterne transporteres udelukkende ved håndkraft. Jeg så kun få trillebøre og transportvogne.

De tørrede produkter brændes i kammerovne. Teglværket har 11 ovne. Ovnene er høje og afsluttes med en kuppelformet hvælving. I toppen er der et hul til røraftræk. Der er også 2 mindre skorstene der sikrer at varmen trækkes ned i ovnen. Hvordan forholdet mellem top og bundtræk reguleres fandt jeg ikke ud af.  Det blev oplyst at temperaturen var over 900 grader C. Jeg vurderede på kvaliteten at temperaturen var mindst 950 grader C.

Brændslet er risskaller. De brændes på en rist der sættes i døren. Vi så en ovn der var tændt. Den forbrugte så meget brændsel at en arbejder var beskæftiget med at fyre. Han fyldte en stor kurv med risskaller. Kurven blev båret til ovnen og fyldt ovenpå risten medens han stod på en vakkelvoren trappe. Som risskallerne brændte sank de ned foran risten.

Asken blev raget ud under risten. Der blev kun lidt aske. Asken sælges videre som gødning.

Der var særdeles ordentligt og rent alle steder.

Teglværket har mulighed for at sende produkterne med skib fra en lille kaj.


Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also:
Newer news items: