Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Risdyrkning i Den Røde Flods delta

Email Udskriv PDF

 

 

Dyrkning at ris i Den Røde Flods  delta er igennem århundreder udviklet af vietnameserne til at give et meget højt udbytte.

Prisen er hårdt arbejde.

  
 

Dyrkning af ris ved hjælp af "vådmetoden" er helt central for Vietnam. Både i Mekong Deltaet og i Den Røde Flods Delta dyrkes risen efter de metoder der gennem århundreder er udviklet af vietnameserne og som altid har været hele fundamentet for samfundet.

Strake der er høstet starter forberedelserne til den næste sæson. De første marker der klargøres er der hvor rises sås.

På meget kort tid spirer risen og når planterne er ca 15 cm høje samles stiklingerne i små bunter der bringes til de klargjorte og oversvømmede marker hvor de plantes.

  
  
 

Ganske kort tid efter at risen er plantet er de fine rækker af risplanter groet sammen i et fløjelsaktigt grønt tæppe. Overalt er de lyssegrønne marker enten forgrund eller baggrund i alle billeder fra deltaerne.

I risens vægstperiode fortsætter arbejder. Der skal gødes og sprøjten. Begge dele sker med håndkraft og i rigelige mængder.

Risdyrkning er i det hele taget et manuelt arbejde alle tager del i. Især i høsten er der brug for alle hænder. Risen skæres med sejl og der bindes små neg. Negene bæres på skuldrene til nærmeste vej hvor negene samles eller transporteres hjem til huset på trækvogne.

  
 

På markerne er der næsten ingen maskiner. Der ses enkelte meget små traktorer der trækker en plov eller en bjælke der jævner den pløjede mark lige før risplanterne udplantes.

Effektiviteten i risdyrkningen er kun mulig fordi mulig fordi arbejdet sker i fællesskab. Alle hjælper og sikre at høsten hurtigt og sikkert kommer i hus ind imellem regnbygerne.

  
 

Straks efter at negene er samlet kommer tærskeværket. Det er en lille selvkørende maskine der kører rundt til alle bønderne. Straks tærskeværket er ankommet starter tærskningen.

Det er fantastisk velorganiseret og i løbet af få minutter er dagens høst tærsket. Risen samlet i sække og halmen er sprøjtet ud af maskinen og har dannet en halmstak.

Over alt på vejene er der i høsttiden halmstakke der venter på at blive tørret og kørt hjem eller afbrændt.

  
 

Den tærskede ris bliver tørret ved at blive lagt på vejen eller på husets forplade. Konstant ses kvinderne vende risen så den tørrrer ensartet. Endelig når risen er tørret kommes risen i sække og enten løftes op på loftet eller sælges til opkøberne.

I Den Røde flods Delta dyrkes der ris to gange hvert år. Der høstes i november/december og i maj/juni.

I Den Røde flods Delta dyrkes der ris to gange hvert år. Der høstes i november/december og i maj/juni.

Vietnam er i dag verdens 2. største riseksportør efter Thailand.


Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also:
Newer news items: