Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Bukkejagt 2013

Email Udskriv PDF

 

Min bukkejagt i 2013 var på Ottestrup ved Sæby. Det var første år jeg var med der og forventningerne var store. De blev indfriet ved en lang række spændende naturoplevelser i dagene 16. til 24. maj.
Jeg havde allerede i efteråret valgt stedet hvor jeg ville jagte min første buk på Ottestrup. Der står en stor gammel bøg på en høj midt på en plads der ikke er større end 100 x 100 meter. Under træet er der perfekt skjul og rundt om tre sider af pladsen er der tæt skov med mange tegn på at mindst en buk holder til i området.

Den første aften oplevede jeg ikke meget. Jeg kom lidt sent til stedet og startede med at "støde" et dyr der gøede af mig hele vejen til Klarup. Jeg vil gerne sove på posten når vejret er til det, og det var det. Jeg gik til ro kort efter solnedgang og satte vækkeuret til kl 4.00 næste morgen. Det er ca en time før solopgang. 

Først kom ræven hjem fra natten togt. Der er mange rævegrave i området og en del af dem er beboet. Jeg har dog ikke set hvalpe endnu. Senere kom en rå. Hun har ikke sat lam endnu. Jeg har efterfølgende set hende hver morgen. Lidt senere kom den første buk. Det er en lille buk med men meget asymetrisk opsats. Jeg går kun efter en seksender i år, hvorfor han kun blev fotograferet.

Nå, solen gik ned og aftenen var færdig, troede jeg. Pludselig, som skudt ud af en kanon, kom en fantastisk buk ud mist på pladsen. Klokken var 10 min efter solnedgang så jeg koncentrerede mig om at fotograferer og beundre. Jeg vedtog straks med mig selv at ham skulle jeg have og starte allerede at planlægge mit næste træk. Jeg er overbevist om at er en gammel og erfaren buk. Han skulle ikke blive nen!

Næste morgen kom den lille buk med den asymestriske opsats forbi igen. Han ser meget lille ud. Opsatsen er stadig i bast. Vi bør nok overveje at han skal skydes da der kunne være noget galt med ham.Hver aften, efter at solen var gået ned, kunne jeg høre hvordan en buk inde i skover "fejede" og gravede i jorden. Den lagde ikke skjul på at her bestemte den og at den ikke var bange for noget. Jeg valgte at gå ind i skover for at finde ud af om jeg skulle forsøge mig med at side inde i skoven, for han viste sig jo kun efter solnedgang.

Inde i skoven var der et par steder hvor jeg kunne sidde og jeg besluttede mig for at prøve det en af de næste gange.  Senere kom der en rå fra naboens skov. Den var nede ved bækken for at drikke vand.

Det var nogle fantastiske nætter. Jeg sov der næsten hver nat og hvergang oplevede jeg en masse. Naboens rå kommer hver morgen for at drikke. Morten haremis kommer af og til forbi og fasankokkene har en konstant kamp for at fastholde territoriet. Jeg ser desværre kun lidt til fasanerne.

To mindre dyr, en rå og en spidsbuk, kommer ofte forbi. Jeg er overbevist om at det er et søskendepar fra sidste år. Bukken kan blive en fin buk om et til to år. Råen ser meget lille ud. Den har ikke skiftet vinterpelsen ud endnu.

Morgenen den 24. starter fantastisk med en flot himmel, da solen begynder at tage over efter fuldmånen. De første 5 kvarter sker der ikke meget. Bukken, jeg venter på, er helt stille og kun fasankokkenes evindelige kamp bryder de små sangfugles morgensang.

Men pludselig kommer naboens rå ud. Jeg tænker straks, så sker der sikker mere, også på min jagt. Kun få minutter senere kommer en lille flot rødbrun smalrå ud, lige ved min post. Jeg begynder at fotograferer hende og får en del gode billeder da solen nu skinner klart.

Pludselig fanger mit kamera en stor seksender der kommer ud til råen. Efter at have taget et enkelt billede skifter jeg hurtigt våben og bukken falder mindre end 15 sekunder senere. fantastisk oplevelse både at fotograferer ham og at nedlægge ham.

Bukken vejede 18,5 kg.

En fantastisk bukkejagt med mange oplevelser og det resultat jeg håbede på. Det blev ikke den gamle store buk jeg havde jagtet hele ugen, men en yngre og flottere buk. Ham den gamle har vi stadig gående.                                   

 


Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also: