Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Teglværk mellem Luang Prabang og Kuang Si

Email Udskriv PDF

 

 
Lige ved landevejen fra Luang Prabang til Kuang Si vandfaldet ligger et lille teglværk der fortrinsvist laver de små typiske asiatiske tagsten.
  
 

Leren knuses inden den sumpes med vand. Det vil sige at den knuste ler tilsættes vand og hviler i en periode hvor lerpulveret opløses. Det er er gammel metode til at forberede ler til formgivning uden brug af maskiner.

Den færdige ler bliver fyldt i en lille presse der er drevet af en encylindret dieselmotor. Der er ingen strøm på teglværket.

Stenene skæres til mursten med en håndafskærer.

  

 

En del af stenene udskæres senere til tagsten. Jeg så desværre ikke den proces, og jeg fandt kun lidt værktøj.

Der laves flere modeller tagsten og mursten. Murstenene nok mest for at kunne fylde ovnen uden at sætte de dyrebare tagsten for tæt på ilden. Jeg så også at der var stablet mursten langs ovnsvægen, hvor temperaturen ikke er så høj. Dermed sikres at tagstenene får den bedste brænding.

De udskårne tagsten blev stabler meget massivt nok for at sikre en langsom tørring hvor tagstenene ikke bliver revnede og skæve. Tagstene var beskytet af plast for at sikre en langsom tørring.

 

  

 

Den største ovn var tom under mit besøg. Ovnen var netop repareret indvendig og den var rengjort og klar til at blive fyldt med produkter.

Rundt om ovnen kunne det tydeligt ses at der er liv omkring ovnen når der brændes. Ovnen skal passes i døgndrift i mindst 8 døgn. Jeg tror at der ligesom i Danmark for 150 år siden udspilder sig et underholdene liv medens brænderen holdes ved selskab.

  
 

Den anden ovn var ved at blive tømt. Det var udelukkende kvinder der var igang med at sorterer og pakke de brændte tagsten.

Lige bag ved ovnene var der en brændestak. En mand var ved at forberede brændsel til næste brænding.

 


Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also: