Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Teglværket i B. Laksip ved Luang Prabang

Email Udskriv PDF

 

 
På vej fra Luang Prabang til Tae Water Fall hvor vi skulle ride på elefanter fandt jeg i byen B. Laksib et velfungerende ringovns teglværk.
 

Teglværkets ringovn ligger på en lille bakke og genkendes let med dens karrakteristiske tag med hul for røgen.

Rundt om ovnen er der tørrepladser for murstenene. Bag ovnen har en del af arbejderne små simple huse hvor de bor. Der arbejder både mænd og kvinder og ved ovnen mødte jeg en del børn der var sammen med mor og far i en pause i arbejdet.

  
 

Leren bliver gravet lige ved teglværket. Da jeg besøgte teglværket var det i slutningen af den tøre tid så leren var meget tør. I en dobbelakslet ælter blev leren findelt til næsten pulver. I ælteren blev der iblandet finmalet kul.

Ved transportbåndet fra ælteren til pressen sad "stenudskilleren". En mand der tog de største klumper fra.

Murstenspressen blev tilset af en "mester". Han tilpassede vandmængden og hunsede lidt rundt med medarbejderne.

 

Murstensstrengen der kom ud af pressen blev først afskåret med en håndbetjent afskære i en længde svarende til 15 sten. Den afskærne klump blev skubbet frem til et mekanisk skærebord der skubbede stenene gennem en harpe af skæretråd og stenene er klar til tørring.

Når der er 60 sten produceret tages de af en arbejder med en vogn. Han kører stenene til tørrepladsen.

  
 

Da en af tørrepladserne lå på den anden side af ovnen havde mændene travlt og løb som man mindes fra de gamle rickshawer.

Aflæsning og stabling af sten var udelukkende kvindearbejde. De havde installeret store parasoller for at beskytte mod solen.

Stenene kunne tlsyneladende godt klare den hede sol og det meget tørre klima. De blev først tildækket år de var næsten tørre, formentlig for at beskytte dem mod en regnbyge.

  
 

Der var desværre ikke tændt op i ovnen under mit besøg. Jeg kunne se at det var nogle uger siden der sidst havde været ild i ovnen. Hvorfor ved jeg ikke. Det undrede mig lidt. Ovnen er netop en type der fungerer kontinuerlig og der har været en lan periode med begrænset regn. Perfekt for murstensproduktion.

Der stod stadig brændte sten i ovnen og der var en del færdige sten på lagerpladsen, så manglende afsætning kunne være årsagen til at ovnen havde været stoppet.

   
 

Oppe på ovnen lå der en del brændsel. Det var risskalle og savsmuld. Det var stakket midt på ovnen for at tørre og være klar når brændingen startes. Det primære brændsel er det kulstøv der blandes i murstenene og temperaturen reguleres med risskallerne.

Oppe på ovnen var der en soveplads til brænderne.

Der er ingen skorsten til ovnen men en røgsuger, placeret midt i de brandbare risskaller blæser røggasserne op gennem taget.

  
 

De færdige produkter var meget ensartet brændt, men dog ikke revnefri.

Ovnen havde en indmuret plade med kinesiske tegl. Desværre ved jeg ikke hvad der står, men det ser spændende ud.

 


Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also:
Newer news items: