Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Det hellige bjerg Yen Tu

Email Udskriv PDF

 

Yen Tu er de vietnamesiske budisters hellige bjerg. På toppen af bjerget er der en 70 ton tung kobber pagoda kaldet Thien Truc Tu eller Dong Pagoda.

Bjergene var det sted Kong Tran Nhan Tong levede og mediterede efter krigene mod mongolerne før år 1300.

 

Besøget starter ved en stor pagode tæt ved parkeringspladsen. Vi valgts at anvende kabel kabinerne den første del af turen, men for de trænede er der trapper og stier hele vejen op.  

Turen op på toppen er lidt krævende selv om man anvender kabelbanerne. 

 

 

Hue Quang Kim Thap er et lille tårn bygget i 1309 ved graven for Dien <Ngu Giac Hoang Tran Nhan Tong. Rundt om tårnet er der en del grave for munke der har levet og arbejdet i området.

Flere træer her er mere end 700 år gamle.

På vejen op passeres Ghua Van Tieu med to imponerende bronze figurer i fuld størrelse.

Den anden kabelbane går op til en ny station der har et højt tårn, som om det var en pagode.

Herfra går turen til fods af stier og trapper, mange trapper. Vi besøgte Yen Tu i helt klart vejr, det er sjældent at vejret er så klart. Ofte er der skyer omkring det 1068 meter høje bjerg.

Højt oppe på bjerget er man i gang med at lave en 100 ton tung bronze figur af Kong Tran Nhan Tong. Den skulle blive færdig i 2010, men da vi besøgte arbejdspladsen i oktober 2010 var man kun lige begyndt at premstille støbeformen rundt om den imponerende store gibs model. Den bliver næsten 10 meter høj.

Den vietnamesiske tradition med at støbe i bronze er mere end 1000 år gammel. De største figurer er desværre gået tabe under krigene i det 16. og 17. århundrede, hvor de er omstøbt til kanoner.

Nu anvendes teknikken igen og her kan ingen lære vietnameserne noget. De er simpelt hen specialister i bronzestøbning. Men at støbe en 100 ton tun skulptur i mere end 1000 meters højde, uden veje og adgang til maskiner. Det er kun vietnameserne der starter et sådant projekt. 

Der er lang vej op med de hundreder af sække med materialer til figuren.

 

Fra byggepladsen må man klatre op af bjerget den sidste vej. Det er lidt af en udfordring men i det vejr vi havde var det det hele værd. Stemningen på toppen er helt fantastisk. Udsigten er fantastisk og det er helt stille, selv om der altid er en del vind.

Pagoden Thien Truc Tu er helt i kobber og vejer 70 ton. I pagoden sidder Truc Lam Dau Da og hans tre assistenter Tran Nhan Tong, Phap Loa og Huyen Quang.

Det er et af de mest centrale steder for den vietnamesiske budisme.

På turen passeres flere Pagoder. Her Chua Mot Mai der er bygget for flere hundrede år siden og nyrestaureret i 2001.

Flere gange mødte vi munke og nonner der gerne fortalte om stedet, desværre kun på vietnamesisk.


Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also: