Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Kalkovnene ved Hoang Ma

Email Udskriv PDF

 

I Vietnam produceres stadig mange byggematerialer i anlæg der kræver megen arbejdskraft og energi.

Et godt eksempel er de simple, men effektive, kalkovne ved Landevejen mellem Hai Phong og Ha Long.

 

Kalkbrænding er en århundreder år gammel teknik. Kalstenene opvarmes indtil CO2 frigives. Kalken kan dernæst læskes, blandes med vand, og CO2 vil nu igen optages af kalken hvorved den igen bliver fast.

Fra gammel tid er der anvendt skaktovne. Det er en rund ovn der fyldes med en blending af kalksten og kul. Kullen antændes og opvarmer kalkstenene til mere end 1000 grader.

I en skaktovn tager der hele tiden brændte kalksten ud i bunden og ovnen fyldes i samme tempo med kalksten og kul. Dermed kan processen fortsætte uden afbrydelse.

På toppen af ovnen fornæmmes røgen med svovl og andre gasarter.

I området ved Ha Long er den mange kalkbjerge der helt uden plan anvendes til kalkbrænding og cementproduktion. Kullen kommer fra de samme bjerge, dog lidt længere inde i bjergmassivet.   

De brændte kalksten rages ud af ovnen ned i en lille vogn. De brændte sten lægges på jorden og en del kvinder sorterer nu kalkstene fra og begynder at knuse dem.

Det fineste kalk der skal anvendes til kalkning sorteres fra.

De færdige produkter vejes og fyldes i genbrugssække. 

 
Den del af kalken med den dårligste kvalitet anvendes sammen med aske og andre affaldsprodukter til produktion af kalksandsten. De produceres i umidelbar tilknytning til ovnen. Alt bliver brugt.

Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also: