Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Teglværket ved Hlego

Email Udskriv PDF
 

Teglværket ved Hlego er et stort værk med flere ovne af typen Bull's Trench ovn.

Teglværket ligger i deltaet og i regntiden er området ofte oversvømmet.

  
 

Mit besøg på teglværket startede med et møde på kontoret. Det var en simpel træ bygning på pæle. Det med pælene er fordi der i lange perioder er oversvømmet med op til 40 cm vand.

Leren er alle steder i deltaet. Leren æltes i lodretstående ælteværker der er drevet af okser. Da det var regntid da jeg besøgte teglværket så jeg ikke produktionen igang.

Murstenene formes i simple jernforme. Formen har dog et logo i bunden der sikre at alle sten er mærket.

Tørringen sker under åben himmel

Bulls Trens ovnene er almindelige i Burma, Indien og Banladesh. Det er en ringovn hvor det eneste permanente er en ringmur og en skillevæg midt i ovnen således der er en endeløs ring. 

  
 

Ovnen fyldes ved at de ubrændte mursten hele tiden stables ind i ovnen og de brændte tages ud. Dermed arbejder man sig rundt i ringen samtidig med at der modsat i ringen er ild der brænder murstenene. Ovnen er en forholdsvist energirigtig oven, men kræver megen arbejdskraft.

Skorstenen er ofte en let pladekonstruktion der flyttes samtidig med at ilden flyttes.

De færdige sten blev sorteret i forskellige kvaliteter. De fineste hvde en virkelig god styrke og en flot farve, men mange af stenene var stærkt misfarvet fordi fugten havde påvirket brændingen.

  

Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also: