Svend Hjorth

.

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Franske spor i Hai Phong

Email Udskriv PDF

 

 

Hai Phong var en vigtig havneby for den franske kolonimagt. Byen har altid haft mange flotte bygninger og oplevelsen af hovedgaden Tran Phú skal man til det sydlige Frankrig for at finde samme virkning af en kæmpe allé.

Et lille teater, Operaen, ligger på en flot plads midt på alléen

  
 

Hai Phongs mange franske spor giver en helt fantastisk oplevelse. Specielt er en gåtur ad den allé der går fra havnen og et par kilometer op i byen. Alléen er så bred at mellem to gader er der plads til parker med flotte springvand, en fodboldstadion, en forlystelsespark og en sø.

Ved alléen ligger en del huse fra den franske kolonitid. De er ikke alle lige vedligeholdte, men der gøres et stort arbejde for at bevare dem.

Endnu er der kun få huse højere end 3 etager, men desværre bygges hver måned nye højere huse langs alléen.

Ved havnen ligger det gamle posthus, der ofte nævnes sammen med teateret som de vigtigste franske bygninger i Hai Phong.

  
  
  
  
  
 

Den katolske kirke har stadig menigheder i Hai Phong. Der er flere fine kirker og ikke mindst den store Nha tho Lon der har størrelse som en katedral.

Kirkerne er velholdte og man føles igen som tilbage i Frankrig når man går rundt på kirkernes områder.

  
  
 

De fleste gamle og velholdte bygninger er i dag offentlige kontorer. Enkelte har deres oprindelige funktion, f. eks. posthuset, Statsbanken bygget i natursten og domstolen.

 

Mange bygninger er desværre i dag plastret til med tilbygninger og store reklameskilte, men man fornæmmer hvor fine husene har været enten som franske kontorer eller hjem for datidens overklasse.

 
  
 

Et besøg i Hai Phong vil helt sikkert give en oplevelse med hjem fra Vietnam som er forskellig fra oplevelserne i Hanoi og Ho Chi Minh City.

Byen har desværre udsat for store ødelæggelser under den Indokinesiske Krig og senere under Den Amerikanske Krig (Vietnamkrigen).

I 1947 bombarderede den franske flåde mange boligkvarterer og mindst 5000 blev dræbt.

Under Den Amerikanske Krig blev havnen mange gange bombarderet og fyldt med miner. Under den helt unødvændige bombeaktion af Nordvietnam i julen 1972 blev store dele af byen helt jævnet med jorden. Det var få uger inden afslutningen af fredsforhandlingerne i Paris! 

  

Google Map

ContentMap by Turismo.eu
See also:
Newer news items: